OBIECTIVE pentru ORASE

Pe parcursul experientei acumulate in mediul public si privat, am identificat o serie de masuri necesare marilor poli de dezvoltare urbana. Cei cativa ani de implicare si observatie a dezvoltarilor urbane au generat urmatoarele obiective prioritare, pe care le propun si sustin:
 

1. Un ORAS verde, curat și cu aer respirabil

Fie că vorbim de poluarea aerului, de cea fonică, de proasta gestionare a deșeurilor sau lipsa spațiilor verzi, toate afectează toți oamenii.

Există soluții și tehnologia necesară pentru ca un oras să ofere un mediu curat și sigur tuturor oamenilor, un oraș pregătit pentru provocările climatice.

2. Un ORAS digital inovator, cu servicii la un click distanță

Scopul unui oras digital este o viață mai bună pentru toți cetățenii lui.

Nu înseamnă crearea unor “jucării” tehnologice pentru câțiva pasionați de date, ci rezolvarea unor probleme reale, specifice.

Prin digitalizare realizată corespunzător, oamenii nu vor mai fi obligați să meargă la ghișeu.

De la consultarea lor în problemele generale sau la nivel de cartier, până la transparentizarea totală a bugetelor, de la concursuri de idei și proiecte în privința bugetului participativ, la raportarea de aspecte ce trebuie îmbunătățite (gropi în carosabil, bănci rupte, copaci ce trebuie toaletați)— peste tot vom folosi tehnologia digitală ca sprijin.

Orasele are toate premisele și resursele pentru a deveni un Oraș Inteligent (Smart City).

3. Un ORAS al educației, creativității și culturii

Mare parte din cetățeni unui oras au sub 24 de ani.

Energia creativă și inițiativa cumulată a acestor tineri, bine canalizate și sprijinite, ar putea transforma mediul economic, social, cultural și artistic al orasului. În egală măsură, pentru a rămâne atractiv, un oras trebuie să ofere zecilor de mii de părinți din oras, infrastructură calitativă când vine vorba de educație: creșe, grădinițe și școli bune, programe de școlarizare flexibile (incluzând variante prelungite de tip “școală după școală”), liniștea și siguranță de a-și lăsa copiii pe mâini bune.

4. Un ORAS antreprenorial în care îți dorești să lucrezi

Un oraș antreprenorial este un oraș viu, care se dezvoltă odată cu mediul de afaceri și reușește de multe ori să fie cu un pas înaintea dezvoltării, anticipând ziua de mâine.

Dar un oraș antreprenorial nu este doar despre antreprenori, ci este un oraș al tuturor celor care creează valoare prin munca lor.

Îmbunătățirea ecosistemului antreprenorial va fi o prioritate pe agenda publică a primăriei.

E nevoie de o abordare proactivă, transparentă, predictibilă, de colaborare reală, parteneriat pentru alinierea politicilor publice, a planurilor și bugetelor locale pentru a susține oamenii buni profesioniști și antreprenorii în crearea de valoare și locuri de muncă.

5. Un ORAS în care se circulă decent

Oamenii buni pe care vrem să îi păstrăm în orasele noastre trebuie să se poata misca simplu si eficient.

Mobilitatea urbana incepe, de cele mai multe ori, dimineața, atunci când trebuie să ajungă undeva: la serviciu, la școală cu copilul, la o întâlnire. 

Oamenii care traiesc in orasele noastre nu mai vor ca orașul să fie doar o aglomerare urbana in crestere.

6. Un ORAS bine planificat urban

În lipsa administraţiei ca lider, un oras riscă să nu îşi atingă potenţialul, ci să devină (din ce în ce mai) murdar, aglomerat, nesănătos, stresant şi respingător.

Orasul este un oraş divers, eterogen, în sprijinul căruia, cu ajutorul planificării urbane și spaţiale, vom integra politicile sectoriale pentru a asigura dezvoltare cu și pentru oameni. Cu o echipă de specialiști în dezvoltare urbană putem rezolva tensiunile esenţiale între dezvoltarea socio-economică şi protecţia mediului.

Ca activitate în sine, planificarea spaţială are un impact profund şi direct asupra administrării şi organizării funcţionale a terenurilor şi clădirilor din oraş, ceea ce influenţează hotărâtor distribuţia şi caracterul comunităţilor şi al activităţilor economice.

Avem nevoie de planificare spaţială lucidă, bazată pe date actuale, care să urmărească constant obiectivele pe termen lung ale oraşului, cu evaluare permanentă a instituţiilor dedicate şi îmbunătăţire constantă a proceselor.